Utsatt til 2015: Referat fra TSF «temakveld» seiling til/gjennom Russland 06.12.13 på Løkta – 30 deltagere

Skrevet av: Trond O. Johansen, Foto: Tommy Hågensen

 

Trond O. hadde en kort intro om kveldens innhold.

Seiling i gjennom Russland v/Hans Jørgen Sommerfeldt. Foredrag061213-Tommy Hågensen-1

Hans Jørgen holdt et foredrag om turen til s/y Brizo. De seilte fra Fredrikstad til Tromsø i 2012. Han viste oss en del av perlene langs norskekysten, naturlig nok måtte denne seansen bli med få bilder/historier, da det var eventyret gjennom russland som var hovedgreia.

  • I Tromsø satte de båten på land hvor den stod der til Mai 2013. De forlot Tromsø i månedsskifte  mai/juni med kurs østover. De hadde brukt lang tid på å gjøre gode forberedelser, men dette til tross så fikk de noen  ”utfordringer”.

Brizo hadde nydelig seilvær med unormalt høye temperaturer til å være i Nord-Norge. De seilte opp til Vardø, hadde så planlagt å seile til Arkhangelsk, men et lavtrykk ute i havet, gjorde at de seilte til Kirkenes, og tok mannskapsbyttet der. Fikk så flott vær for å seile (vel 3 døgn)til Arkhangelsk.

Herfra seilte de fra Arkhangelsk og til Solovetskiøyene, han hadde mange gode bilder og fortellinger herfra.

  • Herfra seilte de kanalene til St.petersburg, å seile inn til St.petersburg  var vist enestående.
  • Videre herfra seilte de til Finland, e tusen øyers land med rette. De var også innom Tallinn.
  • De tok Gøta-kanalen gjennom Sverige, og vips så var de tilbake i Norge og Fredrikstad.

 

Ole Klaudiussen:

Han holdt et foredrag om hvordan han var blitt kontaktet av Russiske myndigheter. Han kunne bekrefte at det å få opp seil aktiviteten, i dette området er noe som Russerne prøver å få til.  Ole er et viktig bindeledd til de Russiske myndigheter. Ole kunne også fortelle om sine 2 seilturer til Arkhangelsk, med sin viksund 27. Han har brukt ca 72 timer Vardø – Arkhangelsk. Ole er jo den som har tatt kontakt med seilforeningene i Nord-Norge.
 

Boreal Yachting v/Arne

Arne holdt en orientering om firmaet deres Boreal Yacting, de er blitt kontaktet av Russiske interesser som vil leie 10 seilbåter over 40 ft. Her er det mulig for private å leie båten sin inn til de. For nærmere info ta kontakt med Boreal Yacthing v/Ivar Bertelsen. Firmaet har ekspandert mye på de få årene de har drevet, hovedtyngden av leietakere er utlendinger. De vil utruste alle disse 10 båter med en sikkerhetspakker samt et serviceopplegg med kurante reservedeler.

 

Orienteering ohm North Yacht Festival 2014 v/ Denis MinkinForedrag061213-Tommy Hågensen-3

Denis Minkin og hans kollega Gleb Pletnev begge fra Moskva, var I Tromsø for å diskutere dette opplegget. Det var tydelig at de har en seriøs plan for dette. De vil at en slik seilas skal bli en årlig hendelse.

Seilasen vil i korte trekk bli:

Start i Bodø 14. Juli med seilas til Svolvær, herfra til Tromsø. Videre vil seilasen gå til Hammerfest, og så Vardø for så å seile inn i Russland til Murmansk. Hver båt av de 10 innleide, vil ha 2 skiprer (dag/natt) og 3 seilere betalt av sponsorer, 3 vanlig betalende.

En av disse 10 båtene vil ha en flotiljesjef om bord. Fra Murmansk blir det da et stykke til Arkhangelsk, fra Arkhangelsk vil de seile til Solovetskiøyene.

Det er mulig å seile i lag med de på etapper, eller helt til Arkhangelsk, hvor en også kan ta av og fortsette inn i kanalsystemet. Totalt er det satt ett tak på 20 båter.

Seilasen vil ha et sosialt preg, hvor det er blinket inn festivaler på hele løypa som:
Tromsø: Buktafestivalen
Hammerfest: Øl festival
Vardø: Pomorfestivalen
I Murmansk og i Arkhangelsk er det hvist snakk om store tilstelninger.

Denis Minkin og Gleb Pletnev, vil besøke alle byene som seilasen skal innom, hvor de vil ha kontakt med seilforeningene, og de kommunale myndighetene.

Vi vil i januar/februar 2014 få mer orientering, og da også hva prisene vil bli for å seile med de inn i Russland.

Vi hadde også vår æresgjest Svein Krane til stede, han fortalte om deres tur til Murmansk, for en god del år siden. Han fortalte om en del begivenheter på deres tur, som var en stor happening for TSF.

Dette var i korte trekk hva som kom frem under temakvelden. Skulle det være spørsmål vennligst ta kontakt med TSF Ved: Ken Olsen 95207140, Kollbjørn Aarø 91301139 eller Trond 90202400

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.