Samme halser på startlinja

Hvilke regler gjelder i lo-le situasjoner på startlinja? Og kan man bli presset over startlinja?
Oppdatert: 21.08.2010 15:43:08 – av: Regatta Komiteen
 

Jeg fikk et spørsmål sist tirsdag om hvilke regler som gjaldt i forbindelse med starten. Mer spesifikt om en le båt som gikk langs startlinja kunne presse en lo båt over linja.Dette reguleres hovedsakelig av to regler, og en definisjon er også viktig. For det første gjelder regel 11.

11 ON THE SAME TACK, OVERLAPPED
When boats are on the same tack and overlapped, a windward boat
shall keep clear of a leeward boat.

Dette er en av det grunnleggende reglene når båter møtes; lo båt skal alltid vike for le båt. Det er regler som modifiserer denne regelen, blant annet regel 18. Men regel 18 gjelder spesifikt ikke ved startmerker, og i vår problemstilling har heller ikke merkene noen betydning.
Regel 17 setter ei begrensning for hvor høyt le båt kan gå i et gitt tilfelle:

17 ON THE SAME TACK; PROPER COURSE
If a boat clear astern becomes overlapped within two of her hull
lengths to leeward of a boat on the same tack, she shall not sail above her proper course while they remain on the same tack and overlapped within that distance, unless in doing so she promptly sails astern of the other boat. This rule does not apply if the overlapbegins while the windward boat is required by rule 13 to keep clear.

I praksis betyr denne regelen at man ikke kan gå høyere enn bidevinds kurs, når man har tatt igjen en båt og etablerer et overlapp i lo. (Definisjonen på riktig kurs er ikke bidevind, men på kryssleggene er den i praksis som regel det.)

Proper Course
A course a boat would sail to finish as soon as possible in the absence of the other boats referred to in the rule using the term. A boat has no proper course before her starting signal.

Det viktigste for oss i definisjonen av riktig kurs er den siste setningen: En båt har ingen riktig kurs før sitt startsignal. Det eneste som modifiserer den lo båtens plikt til å holde av vegen er reglene 15 og 16 som sier at hun skal ha plass til å holde unna.
Det er ingenting i reglene som begrenser en le båts rett til å loffe en lo båt som ligger på startlinja over startlinja, bortsett fra at den lo båten skal ha plass til å holde unna. Etter startsignalet kommer det ei tilleggsbegrensing på at den le båten ikke kan loffe høyere enn sin riktige kurs (bidevind), viss overlappet er etablert bakfra.

Jeg prøver å holde disse utleggingene til hva som er reglene som gjelder og unngå moraliserende synsing om hva man bør gjøre i slik situasjoner. Men viss man opplever å bli presset over linja i en slik lo-le situasjon så er årsaken enten at man er for tidlig på linja og må falle av langs den eller at man forsøker seg på en grosshandlerstart. I tillegg er det sjølsagt også veldig viktig at man som båt med rett til vegen gir tydelig beskjed om hva man har tenkt til å gjøre når man endrer kurs, og gi den vikende båten rom og tid til å holde unna.

Last ned: linja.pdf

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.