Ukens Seilertips: Mellomvind

I mellomvind vil det være sånn for de fleste seilbåter, at seilenes størrelse, og de krefter som vinden forsyner riggen med, passer veldig fint sammen.

Sett akterstaget til, men bare såvidt, sånn at masten bøyer en liten smule. De fleste storseil er konstruert til en mast med litt bøyning i lengderetningen. Men prøv deg fram, her er det store forskjeller fra båt til båt. Er det store eller krappe bølger, kan man gjøre seilene litt dypere enn hvis det er flatt vann. Det gjøres ved hjelp av litt løsere fall/cunningham og bomuthal. Forseilet kan evt. skjøtes litt løsere.

Storseilet skjøtes godt til, nå kan trykket i seilene sørge for at akterliket åpner tilstrekkelig allikevel. Men skjøt heller ikke for hardt; en smart finte å sette en lus på akterkanten av øverste spile. Den ”sladrer” hvis akterliket lukker for mye, ved å prøve å ”gjemme seg” i le av seilet. En vanlig anbefaling er at lusa her ikke må gjemme seg i le av storseilet mer enn ca. 20% av tiden.

I Mellomvind skal seilene i det hele tatt stå sånn som seilmakeren har tenkt. Og det gjør de gjerne uten at man behøver å blande seg så mye. Eksperimenter gjerne – i begynnelsen med én funksjon om gangen.

Klippet fra /www.seilerboka.no

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.