«Under bommen» med «Falcon»

For å bli bedre kjent med båtene i Tromsø Seilforening ønsker regattakomiteen at vi skal ha en liten presentasjon av båtene gjennom sesongen.

Vi vil gjerne at skipper og eller mannskap fra båtene skriver litt om hvilke tanker som går gjennom barken på tirsdagene, og hvilke forberedelser som gjøres ombord både før og etter startskuddet
Det vil være relativt fri regi, med unntak av noen små spørsmål for å sy det hele sammen. For å starte ballet har Christian på Millennium Falcon skrevet litt om hvordan de forberedte seg til seiling i forrige sesong.

Hvilken båt er Millennium Falcon. Hvor gammel er den og hvor lenge har den seilt med dere «under bommen?»

«Falcon» er en Albin Cumulus 28″. Den er en svensk glassfiberbåt bygd i 1979, og kom til meg sommeren 2008. Siden den gang har mye skjedd ombord, men det gjenstår masse arbeid før jeg er fornøyd

For å betegne comfort-graden ombord vil vi gjerne ha et enkelt ja eller nei på følgende spørsmål:

 • Radar? Nei
 • Flatskjerm med RiksTV? Nei
 • 5.1 Surround stereo? Nei
 • Madrasser? Nei, (nye madrasser i bestilling)
 • Dieselvarmer? Nei (kjøpt, men ikke montert)
 • Portapotti? Nei
 • Rorkult? Ja
 • Ratt? Nei

Deretter klinker vi til med en kjapp enten-eller!

 • Turseiling eller Regattaseiling? Regattaseiling
 • Kortbane eller seile «over dammen»? Kortbane
 • Kryss eller Lens? Kryss
 • Spinnaker eller Genakker? Spinnaker
 • 25 knop eller sole seg på dekket? 25 Knop

Kan vi få noen kjappe ord om mannskapet?

Mannskapet på «Falcon» består av 4 gutter som veksler litt på oppgavene. Vi er alle nybegynnere og jeg som båteier synes det er fint at alle får prøvd seg på alle stasjonene. Det øker totalforståelsen ombord og det er fint å vite utfordringene til de andre. Men det oppsettet som har fungert best ifjor så omtrentlig slik ut:

 • Christian «Han Solo» (båteier) stod oftest med rorkulten i hånd og var innpisker, oppstrammer og kjeftause.
 • Anders «Leia» var på fordekket og rigget spinnakersett, gredde spinnaker og kjørte spinnaker.
 • Thomas «Chewie» sterk som en wookie, tailet og hadde genoatrim
 • Andreas var også tailer

Fortell litt om hjemmehavna?

«Falcon» ligger i Eidkjosen på andre året og vi bruker ca en time opp til startlinja hvis vi går for motor. Rolig liten havn med få båter. De andre seilbåtene som også ligger her har engasjerte eiere og det er ofte vi ser til båtene til hverandre. Det er veldig bra trygghet.

Hva har skjedd i vinter?

I vinter har veldig mye skjedd faktisk. Har skrevet om det meste på min båtblogg www.albincumulus.wordpress.com. Motoren ble tatt ut og overhalt, et prosjekt som ble mye mer omfattende enn først antatt. Fikk elevene på Tromsø Maritime til å gjøre jobben og de har vært veldig flinke. Det å skaffe deler til en 31 år gammel sliter var imidlertid en selsom, langsom dyr og komplisert affære.

Målsetning for sesongen og argeste konkurrent?

Målsetningen for sesongen var klar før vi fant ut at dette med motoren kom til å bli et problem. Vi ville forbedre resultatene våre fra i fjor da vi ble sammenlagt nummer 5. Vi hadde tatt mål av oss å bli topp 3, men det ser ut til at vi må revurdere det. Målsetningen nå er å bli ferdig med overhalingen av motor, oppgradere riggen, så får vi forhåpentligvis seilt høstsesongen. Våre argeste konkurrenter er nok Badabing, Misty og Streif

Forberedelser før start?

1. Å rekke starten. Det er et rotterace å komme seg fra jobb, og faktisk rekke starten klokka 1800.

2. Sørge for at alle er på høgget, ferdigpissa og har halspastiller i alle lommer.

3. Vurdere startlinja, forsøke å planlegge hvordan vi skal legge oss.

Hva tenker dere under regattaen?

Vi er nybegynnere på å seile, så vi forsøker å se litt på hva de andre båtene gjør, og ikke tape terreng til de. Det er mye god læring i å seile med andre som er bedre enn deg. Vi er veldig flinke under sterk vind, men mister konsentrasjonen lett under 5 sekundmeter vind. Da går gjerne tankene bort fra seiltrim og til alt annet.

Noe til slutt?

Vi gleder oss som unger til hver tirsdag på sommerhalvåret og det er skjelden vaflene smaker bedre enn etter 2 timer på havet. Vi er veldig lei for at vi ikke rekker vårsesongen, og håper vi kan mønstre på andre båter for å øke kompetansenivået til «Falcon» kan sjøsettes igjen med overhalt motor!

3 thoughts on “«Under bommen» med «Falcon»”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.